donderdag 10 november 2011

'Open Dag Dag'
Op donderdag 10 november 2011 organiseerde het RMB/streekhuis Peel en Maas/Maas en Meierij de ‘Open Dak Dag’. Vier agrarische ondernemers uit Noordoost Brabant lieten deze dag aan bezoekers zien hoe de zonnepanelen op hun staldaken functioneren. Ondanks de mist, hebben naar schatting zo’n 150 mensen de bedrijven bezocht. We kunnen daarom toch spreken van een ‘zonnige Open Dak Dag’.

Deelnemende Bedrijven
Tijdens de ‘Open Dak Dag’ lieten vier agrarische ondernemers uit Mill, Beers, Wanroij en Zijtaart, die reeds zonne-energie opwekken via hun staldaken, hun bedrijf zien aan geïnteresseerden. De vier agrarische ondernemers waren: Laagriebroek Agro Mill, rose kalveren (specificatie panelen: 44 Kw/piek), het varkensbedrijf van Jan de Haas uit Beers (specificatie panelen 100 Kw/piek), het varkensbedrijf van Wilbert Egelmeers uit Wanroij (specificatie panelen 50 Kw/piek) en varkensbedrijf de Daltonhoeve van Eric van Zutphen uit Zijtaart (specificatie panelen: 300 Kw/piek). De ondernemer, en op enkele bedrijven ook de leverancier, waren deze middag op hun bedrijf aanwezig om uitleg te geven over hun zonnepanelen en de opbrengst die gehaald wordt. Tussen 13.00 uur en 17.00 uur was er een ‘vrije aanloop’ en mochten geïnteresseerden langskomen bij deze bedrijven.

‘Open Dak Dag’
Onder de geïnteresseerden waren buurtbewoners, leveranciers, particulieren met interesse in zonne-energie en agrarische ondernemers die op zoek zijn naar een betrouwbare leverancier en een duurzaam paneel aanwezig. Het horen van praktijkervaringen en het met eigen ogen kunnen zien van een systeem in werking heeft de agrarische ondernemers een waardevolle aanvulling gegeven op algemene informatie die zij krijgen op onder andere landbouwbeurzen.Een veel gehoorde vraag deze dag was: “Wat kost het, en wat levert het op?” Het antwoord daarop is niet zo makkelijk te geven. Dat is afhankelijk van al dan niet verkregen subsidie, de fiscale ruimte van de ondernemer en het eigen stroomverbruik. Wilbert Egelmeers, agrarisch ondernemer uit Wanroij: “Je moet het niet alleen voor het geld doen, ook verantwoord ondernemen is voor mij belangrijk.”

Toekomst

Hoe ziet de toekomst van de zonnepanelen eruit in Nederland? Het afschaffen van subsidies lijkt de groei te vertragen. Daartegenover staat dat in de laatste 1,5 jaar de prijs van panelen meer dan gehalveerd is, aldus een leverancier. Daarnaast speelt natuurlijk ook de publieke opinie een rol. “Prachtig om te zien een groot dak vol panelen”, zegt een particuliere bezoeker met zelf drie panelen op zijn huis.