dinsdag 30 november 2010

Bijeenkomst 21 oktober 2010

Grote opkomst

Ruim 100 personen bezochten in Cuijk de tweede BrabantSolar bijeenkomst 21 oktober j.l. Deze bijeenkomst werd georganiseerd door het streekhuis Peel & Maas/Maas & Meierij in samenwerking met Agro & Co en RMB. Doel was agrariërs te informeren over de mogelijkheden van het benutten van zonne-energie door middel van zonnepanelen. Nederland kent een terughoudend subsidie beleid. Zonnepanelen zullen pas echt massaal op daken verschijnen als ze, zoals dat met een duur woord genoemd wordt, "Grid-Parity" zijn. Of met eenvoudige woorden, als elektriciteit uit zonne-energie het zelfde kost als elektriciteit uit fossiele brandstof.

John Blankendaal, solar specialist van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij gaf inzicht in de kosten en opbrengsten. Hij vertelde zijn gehoor dat in Nederland nog nauwelijks zonnepanelen op daken liggen maar dat de toeleverende industrie zich volop aan het ontwikkelen is. In Nederland zijn ongeveer 100 bedrijven actief met een gezamenlijke omzet van 1 miljard euro. Een omzet die voornamelijk in het buitenland gemaakt wordt.

Michel Peek van Horizon Energy sprak over hun concept hoe agrariërs te ontzorgen. In Duitsland al heel populair. bedrijven zoals Horizon Energy gaan zelf op zoek naar geschikte daken benaderen de eigenaar en doen hem een voorstel. In feite komt het er op neer dat de eigenaar een vergoeding krijgt voor de verhuur van zijn dak. Als de eigenaar van het dak zelf stroom afneemt dan is er nog een ekstra voordeel te behalen. Over deze energie hoeft immers geen transportkosten betaald te worden.

Martèn Driesser van het Deurnese bedrijf Oskamera wat wereldwijd zonne-panelen plaatst presenteerde een aantal voorbeelden. Maar voor hij dit deed legde hij op begrijpelijke wijze uit hoe een photovoltaïsch (PV) systeem werkt. De panelen maar ook de omvormer zijn het hart van het systeem. Er zijn grote kwaliteitverschillen die door een leek lastig te herkennen zijn. Panelen gaan langer dan 25 a 30 jaar mee en fabrikanten geven langjarige garanties af op het functioneren van de panelen. Het is dan wel zaak om als leverancier uitsluitend zaken te doen met fabrikanten met een gedegen reputatie waarvan verwacht mag worden dat ze er over 10 jaar nog bestaan.

Grootverbruikers betalen ongeveer 0,10 euro voor een kwh stroom. Voor particulieren ligt dit met 0,25 euro per kwh een stuk hoger. Voor particulieren is een installatie nu al rendabel. De terugverdientijd is ongeveer 15 jaar en de levensduur van de panelen is rond de 30 jaar. Met de jaarlijkse besparing aan de huidige energieleverancier is de installatie na 15 jaar afbetaald. Na 15 jaar is de stroom, op wat klein onderhoud na, gratis. In de praktijk zal de terugverdientijd korter zijn omdat het de verwachting is dat de kosten van energie gewonnen uit fossiele brandstof jaarlijks omhoog gaan.Voor bedrijven ligt het ingewikkelder. Van belang is of dat de stroom zelf benut kan worden, hoe groot is het dak wat is de helling en hoe is de stand t.o.v. de zon. Ook is van belang of men winst maakt zodat van de EIA (Energy Investerings Aftrek) gebruik gemaakt kan worden. Kortom een rekenmodel is nodig om vast te stellen of de tijd rijp is.

Een ding staat vast. Fossiele energie voorraden raken op en worden schaarser. De energieprijzen schieten daardoor omhoog. De kosten van zonnepanelen zakken jaarlijks. Zo daalde de prijs van panelen het afgelopen jaar 40%. De verwachting is dat 'gridparity' , ook voor grootverbruikers, zich over enkele jaren aandient.

Presentatie BOM
Presentatie Horizon
Verslag